6 Haziran 2016 Pazartesi

Gaziantep Yemekleri

Mekanlarla ilgili takintim yok denecek kadar azdir. Yemek ayrimi da yapmam. Yeni lezzetler heyecan verici tabi ama asil yanindaki insanlardir mekani güzellestiren, lezzeti artiran. Ama iste gezmeyi seviyorum ya ömrümüzün belirli dönemlerinde güzel yerlere de gidiyoruz. Hazir gidip oturup begenmisken de yazmamak olmazdi. Eee nede olsa memleket yarim olur Gaziantep...
                    


 En iyi yemekleri hangisidir konulu dersime  iyi çalıştim. Hem de uygulamali olarak.😋  Nispeten Gaziantep mutfağı ile ilgili ne bulduysak yedigimiz için migdemiz biraz karisti. Et ve Güneydoğu mutfağını seven kişiler için ziyaret edilmesi gereken bir şehir. Muhteşem müzeleri, tarihi güzellikleri, hanlari, hamamlari ve baharatcilari yanı sıra sadece yemek turizmi için bile tekrar tekrar gidilebilir.
Antep fıstığı, taze meyve sebze, kurutulmuş sebze ve baharat, hamur işleri, et yemekleri ve kebaplar, muhteşem Gaziantep tatlıları, leziz kahveleri Gaziantep mutfağı denilince sıralanacak şeylerden. Her damağa uygun zengin bir mutfak ve bu mutfağın enfes lezzetlerini deneyebileceğimiz birçok kaliteli mekan olduğunu söyleyebiliriz. G.Antep’te yemek fiyatları da öyle abartili degil, makul. 
Olur da bir eve misafir olursanız bir şölenle karşılaşma imkanınız yüksek. Biz sansli kullariz tabi :D bu şansı bulamayanlar icin cok cok meshur mekanlarda bulunabilecek yemekleri ve sokak lezzetlerini sıralamaya çalışayim. Ayrıca bazı özel yemeklerle ilgili de kısa bilgi verecegim. Kendine  özgü yemekleri Gaziantep`in disinda bulmaniz zor. Bölgenin en meşhur yemekleri şüphesiz ki kebaplar. Her türlü klasik kebaplarin yani sira, fıstıklı kebap, cağırlak kebabı, balcan kebap, Ali Nazik, tike kebap, sini kebabı, küşleme, altı ezmeli kebap, mantar , soğanlı kebap, yeni dünya kebabı gibi özel seçenekler de şehrin önde gelen kebapçılarında sunuluyor. Klasik doğrama bir et veya kıymayı, neredeyse her şeyle birleştirip pişirebilme özelliği Gaziantep’e sunulmuş bir şans.



Mezeler de Hatay mutfağı önde gibi olsa da Gaziantep´de özellikle patlıcan, yoğurt, hamur işleri ve baharatları konusunda nefis mezeleri sunan bir mutfak. Borani, içli köfte, çiğ köfte, patlıcan salata, ezme, yumurta piyaz, pirpirim piyaz, zeytin piyazi, mercimek köftesi, lahmacun, kuru patlican ve kabak dolmasi gibi isimler akla ilk gelenlerden.
    
  









" hele yoğrum şurdan accik kahke alıcım " işte Kahke.. Çayın yanına enfres.



Yeşillikler ve Gaziantep salataları da her sofranın yan ürünü olarak önde. Zaten yemege gidince önden gelen mezelerden karnınız doyuyor.

Baklava elbette Gaziantep’in en meşhur tatlısı ve kültürün bir parçası olarak karşımıza çıkıyor. Katmer de şehrin nev-i şahsına münhasır lezzetlerinden. Baklava türlerine gelince kare baklava, Dolama, kaymakli yaprak söbiyet, ceviz dilimi, fistik ezmesi ve muska. Fıstıklı yaş baklava ve kuru baklava, şeker şırası oranına göre değişen iki geleneksel lezzet. Eğer şehir dışına çıkıyorsanız ve daha uzun süre dayanmasi icin kuru baklavayi tavsiye ediyorlar. Bir hafta dayaniyormus. O dayanir da siz onu o kadar sure dolapta tutamazsiniz:))) 


Tatlilarin cok pahalı, çok ağır, çok kalorili olduğu gerçeğini de unutmayın. Cevizli baklava da Antep fıstığı yerine Gaziantep’te de kullanılan, satılan klasik bir baklava türü.





Yaprak şöbiyet hayatım da yediğim en güzel tatlılardan biriydi. Klasik şöbiyetin hamurunun çok azalıp ziyadesiyle fıstığının arttığı, kaymağın da ağızda keyifli bir an sunduğu bu olağanüstü tatliyi mutlaka deneyin.

              
    

Simit katmer mutfagin yeni icatlarindan. Müsteri memnuniyeti 10 numara. Sabah kahvaltiyi bununla yapiyosunuz yanin da sütle beraber. Evet böyle bir adetleri var. Biz beklerken katmerin nasıl yapıldığını izlememiz için usta bize shov yapti. Gördüğüm kadarıyla epey zahmetli bir iş.


           

           

   
 

 Yazımın basinda da belirttim eğer bir eve konuk olursaniz iste asagida ki gibi bir kahvalti sofrasi sizi bekler. Haslanmis nohut, zahter, odun atesin de cay, el yapimi yufka, taze nane, maydonoz, dut pekmezi... Çatı terasın da tadindan yenmez bir sohbet cabası.


     

 Sabah kahvaltı da el yapımı yufkayla nohut dürümü.


           


         
Gaziantep yemiş konusunda fıstığıyla meşhur olsa da, yol boyunca göreceğiniz kuruyemişçilerde her tür taze ve kuru yemişin en lezzetlisi, doğalı, diğer büyük şehirlere göre uygun fiyatlarla satılıyor. Mutlaka birkaç avuç alın, yolluk yapın, en son da eve dönerken beğeninize göre paket paket götürebilirsiniz. Esnaf ilgisi cok güzel. `` taman aci bir gahve yaptiram size`` tekliflerini degerlendirek dolastik carsilari.
         


Hepimizin bildiği kuru patlıcan dolması başta olmak üzere birçok dolmalık ve yemeklik sebzenin kurutulmuş hali hem çiğ hem de pişmiş olarak karşınıza çıkacaktır. Aktarlardaki kuru sebzelerin asılı hali tam bir instagram fotoğrafı. Lezzetler ise bayramlık, şenlik.

         
   
         

Zahter, geleneksel siyah çay, yeşil çay, ıhlamur v.s. yerine cay olarak tüketebileceğiniz bir Arap baharatı. Aynı zaman da yemekler den once yanin da zeytinyagi ve tirnak ekmek ile bana bana yiyebilirsiniz. Yeyin zaten:P


Simdi benim kahve sevgim efsane oldugu icin kahvenin her çeşidini denedim tabi.  Çarşı pazar gezilerimizden sonra bir kahve molasıni Tarihi Tahmis Kahvesi`nde verdik. En begendigim Menengic kahvesi oldu. Bildiğiniz menengiç kahvesi Gaziantep’te meşhur olduğu kadar da yaygın. Canli müzik eşliğinde kahvenizi yudumlarken yanin da ikram olarak gelen kendir tohumu, kavrulmuş menengiç, leblebi, fıstık ve beyaz leblebiyi de afiyetle yedik. Yetmedi baharatcilar carsisindan satin aldik. 





En önemli sulu yemegi, Antep mutfağının simgesel, bayram ve dügünlerin vazgecilmez yemegi "Yuvalama"  denemelisiniz. Pirinç, tuz ve karabiber ile kıyma makinede çekiliyor. Elde edilen hamur nohut büyüklüğünde yuvarlanıyor. İçinde nohut ve et parçaları bulunuyor. Yani nohudu etlen vuririikk. Tabi bunlari tek basina yapmiyorsunuz. Gonu, koonsu doplanip yapirseniz.:DD 

    


Bu lezzet zaten bizim damak tadımıza yabancı degil. Ayrıca soğan kebabını, cartlak kebabını ve eksili kofteyi de tavsiye ederim.

Tüm otoritelere göre Gaziantep’in baklavalari ve kebaplari tartismasiz cok leziz. Peki bunlarin sonucun da basiza ne geliyo? 0´dan 99 kiloya bir arabanin hizindan daha cabuk variyorsunuz. Hizinizi alamayip yediklerinizden paket paket alip evinize de getirerek onlarin da ayni hiz da kilo almalarina vesile oluyorsunuz. 

Biraz hainimdir:DDDD

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder